Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Adóváltozások 2016

2015.12.02

A folyamatosan ismételt jövő évi adólépéseken túl, akad még egy – két el nem mondott intézkedés a 2016-os adócsomagban, illetve egyetlen tehernövelés is.

Magánszemélyek esetében az egyetlen tehernövelés: a mostani havi 6.930 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék jövőre 7.050 forintra fog nőni. Ez is az inflációnak megfelelő emelést hoz. Ezen adót azoknak kell fizetniük havi rendszerességgel, akiktől amúgy nem vonnak egészségbiztosítási járulékot. Ha e összeget nem fizetik ki, akkor nem lesznek jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Ide tartoznak a nyugdíjas vállalkozások, valamint akiknek nincs bejelentett munkaviszonyuk. Illetve az a munkanélküli, aki nem kap álláskeresési támogatást és más egyéb szociális támogatást sem.

A mostani 16 százalékról 15 százalékra fog csökkenni a személyi jövedelemadó kulcsa, közben pedig javítják a családi adókedvezmény összegét is mindenhol. A kétgyerekes családoknál a gyerekenkénti havi adókedvezmény 10.000 forintról 12.500 forintra nő. A kamatadó is 15 százalékra fog enyhülni.

Az áfánál a sertés tőkehús adókulcsa 27 százalékról 5 százalékra változik.

Vállalkozások esetében bevezetésre kerül a növekedési adóhitel. Ennek lényege az, hogy ha jól működik a cég, egyre több nyereséget termel, akkor elhalaszthatja az adó egy részének befizetését. Ha az előző évi adóalapot meghaladja az adóév adóalapja, akkor a különbség utáni adót a következő év során elég befizetniük.

A kormány a közműadónál egyaránt engedményt fog adni. Az új nyomvonalon létesített közművezetékek, valamint a kifejezetten gyors szélessávú internet – szolgáltatás nyújtására alkalmassá tett vezetékek után az adófizetési kötelezettség az üzembe helyezésüket követő 5 évvel később fog kezdődni.