Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZJ helyett TESZOR

2010.04.21

SZJ helyett TESZOR

 Életbe lépett a termékek tevékenység szerinti, új statisztikai osztályozásáról (TESZOR) szóló Európai Parlament és a Tanács 451/2008/EK rendelete. Erre tekintettel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hatályon kívül helyezte az eddig használatos SZJ szám szerinti besorolási rendszert.

2010. április 21-től kiadott számlákon nem az addig használatos SZJ '03, illetve BTO kódokat, hanem az ún. TESZOR '08 besorolási kódokat és megnevezéseket kell feltünteti.

Életbe lépett ugyanis a termékek tevékenység szerinti, új statisztikai osztályozásáról (TESZOR) szóló Európai Parlament és a Tanács 451/2008/EK rendelete. Erre tekintettel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hatályon kívül helyezte az eddig használatos SZJ szám szerinti besorolási rendszert. A 4/2010. (IV. 21.) KSH közlemény a Szolgáltatások Jegyzékéről szóló 9004/2002. (SK 7.) KSH közlemény, valamint a Szolgáltatások Jegyzéke módosításáról szóló 9001/2003. (SK 3.) KSH közlemény hatályon kívül helyezéséről szól.

A közlemény a közzététele napján - 2010- április 21-én - lépett hatályba. A közösségi rendelet értelmében a gazdasági valóságra adandó megfelelő válasz és a nemzeti, közösségi és nemzetközi osztályozási rendszerek, ennélfogva a nemzeti, közösségi és nemzetközi statisztikák közötti összehasonlíthatóság biztosítása érdekében létrehozták a Közösségben az új közös CPA-t, magyarul Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere (TESZOR). Ennek alkalmazása során a termék kifejezés alatt a gazdasági tevékenységek eredményét kell érteni, akár javak vagy szolgáltatások formájában testesülnek meg.

A KSH honlapján közzétett tájékoztatás szerint a TEÁOR '08-ra épülő 6 szintű osztályozás az egyes szakágazatokat termék- és szolgáltatás-csoportokra bontja tovább (5429 tétel). A 451/2008/EK rendelet alapján 2008-tól a TESZOR-t kell alkalmazni a statisztikában. Eszerint a TESZOR (1-6. számjegyen) felváltja a Szolgáltatások Jegyzékét (SZJ '03-at) és a Belföldi Termékosztályozást (BTO-t). A TESZOR alkalmazásának megkönnyítése érdekében a KSH elkészítette a különböző fordítókulcsokat, amelyek honlapján érhetők el a ksh.hu weboldalon.

A KSH honlapján a bal oldali kék csíkban felsorolt menüpontoknál a "szolgáltatások" cím alatt az "Osztályozások (KSH,TEÁOR stb)" alcímre kattintva jutnak az oldalra, ahol a TESZOR'08 kék cím alatt (kb. az oldalközepe) találják meg a szöveg alatt a fordítókulcsot és a TESZOR osztályozást kék címekre kattintva.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.