Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új szabályok a közbeszerzésben

2010.10.15

A módosítások főszabály szerint 2010. szeptember 15-én lépnek hatályba, kivéve a Közbeszerzések Tanácsát érintő változásokat, melyek 2010. augusztus 20-ától hatályosak.

 Az új rendszerben a generálkivitelezővel szerződéses kapcsolatban lévő vállalkozó a számláján részletezi a munkában részt vevő alvállalkozókat és az általuk elvégzett munka értékét is, és ezt fizeti ki - első lépésben - 15 napon belül a megbízó. A második lépésben a generálkivitelező kapja meg a neki járó összeget - ugyancsak 15 napon belül - akkor, ha igazolta, hogy átutalta a vele közvetlen szerződéses kapcsolatban lévő alvállalkozók díját. Lényeges változás az is, hogy a kis- és közepes vállalkozások ezentúl részajánlatokat is tehetnek a kiírásokra. Könnyebbség, hogy az ajánlatkérési szakaszban még nem kell eredeti igazolásokat benyújtani, és jelentős az a változás, miszerint a tendert akkor is el lehet bírálni, ha a versenyben csak egy ajánlattevő marad. Lényegesen változás az is, hogy ezentúl nem kell hivatalos közbeszerzési tanácsadót és átláthatósági biztost alkalmazni.

Forrás: Magyar Közbeszerzési Társaság

A Közbeszerzések Tanácsa megkezdte a módosításokkal egybeszerkesztett törvényszövegek elkészítését, amelyek közzétételére a szokásos módon sor kerül majd a Tanács honapján.

www.kozbeszerzes.hu/nid/jogszabalyiKornyezet

 

FONTOS!

A Kbt. 308. §  (2) szerint továbbra is ellenőrizni kell a  költségvetési szervek külön jogszabályban meghatározott felügyeleti és belső ellenőrzési rendszerében a közbeszerzéseket, illetőleg a közbeszerzési eljárásokat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.