Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan alakul át jövőre az iparűzési adó?

2009.09.09

Hogyan alakul át jövőre az iparűzési adó?

A 2010-es évtől számos változás elé nézünk az adórendszerben, ezúttal nem marad ki a helyi iparűzési adó sem. A legfontosabb változás az adónem kapcsán, hogy az önkormányzatok helyett a jövőben ennek intézése – bevallása, megfizetése – az APEH-hez kerül.

Változó szabályok    Változó szabályok

A helyi iparűzési adót ezentúl nem az önkormányzatoknak, hanem az APEH-nak kell majd megfizetni és bevallani. Jövő júliustól éppen ezért önadózással kell majd teljesíteni az adóelőleget. A 2010. március tizenötödikén esedékes előleget viszont még az önkormányzatokhoz kell fizetni. A hatáskör áttelepítése miatt az iparűzési adóval kapcsolatos valamennyi változást szintén az adóhatósághoz kell bejelenteni.

Egyszerűbb lesz, hogy a vállalkozásoknak nem kell majd külön-külön minden egyes önkormányzathoz – ahol telephellyel rendelkeznek – bevallani és befizetni az iparűzési adót és előlegeket, hanem ezt egy erre rendszeresített bevalláson, illetve egy – az állami adóhatóságnál nyilvántartott – adószámra kell majd teljesíteniük. Ezt követően az állami adóhatóság feladata lesz, hogy a bevallás alapján a települési önkormányzatok közötti megosztást és az önkormányzatok részére történő kifizetést – legfeljebb 30 napon belül – teljesítse.

Egy másik igen fontos módosítás az lesz, hogy 2010-től minden külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó "iparűzési adóalapot eredményező rész" mentesül az iparűzési adófizetési kötelezettség alól Magyarországon. A korábbi szabályozás értelmében Magyarországon kizárólag akkor mentesülhetett egy vállalkozás a külföldi telephelyen keletkezett iparűzési adóalap-rész utáni iparűzési adó megfizetése alól, ha ott hasonló típusú adót már megfizetett.

Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, illetve az anyagköltséggel.

A helyi adókról szóló törvény (Htv.) szerinti telephely fogalom változása elsősorban a földgáz, illetve villamos energiaszektort érinti majd, mivel 2010-től a végső fogyasztók helye szerinti település kizárólag akkor minősülhet majd telephelynek, ha az energiaszektorban működő szolgáltatók, illetve kereskedők nettó árbevételének legalább 75 százaléka a végső fogyasztóknak történő értékesítésből származik.

Már a korábbi években is voltak olyan elképzelések, hogy megszüntetnék a ráfordításként elszámolt helyi iparűzési adókötelezettségnek a társasági adóalapból történő levonhatóságát - emlékeztet a cég. A jelenlegi tervek alapján 2010. január 1-jétől valóban megszűnik – egyebek között – ez a társasági adóalap-csökkentő tétel is.

Mivel a 2010. január 1-jétől kezdődő üzleti évek esetében az iparűzési adóval kapcsolatos ellenőrzési jogkör várhatóan az állami adóhatósághoz kerül, a korábbi évekre vonatkozó adómegállapításhoz való jog legkésőbb 2011. december 31-én elévül. Az önkormányzati adóhatóságoknak tehát addig lesz lehetőségük ellenőrizni a 2010. január 1-jét megelőző adóévekre vonatkozó iparűzési adókötelezettségeket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.